Hoe stop ik met overeten?
4 min
Levensstijl

Overeten: je kunt je overeten tijdens een reguliere maaltijd (ontbijt, lunch of diner) of overeten tijdens een eetbui. Overeten betekent dat je meer eet dan dat je fysiek nodig hebt en je daarna (prop)vol voelt. Deze blog gaat over beide manieren van overeten. Ik vertel ik je de oorzaak van overeten en hoe je ermee kunt stoppen.
Waar overeet je je mee?
Ga eens bij jezelf na: met wat voor eten overeet jij je? Waarschijnlijk kun je bij jezelf ontdekken dat je je overeet van dingen die je (extreem) lekker vindt. Dingen waar die je steeds weer wilt hebben en waar je echte cravings naar kunt hebben.
Deze dingen hebben een verslavende werking op je. En deze voedingsmiddelen bevatten óf veel geraffineerde suiker óf veel zout en vet. Verslavend eten met geraffineerde suiker is bijvoorbeeld chocola, koek, ijs, taart, pannenkoeken met stroop en snoep. Verslavend eten met veel zout en vet is bijvoorbeeld vleeswaren, bewerkt vlees, (pasta met veel) kaas, quiche, pizza, patat, pakjes, zakjes, kant en klaar maaltijden, chips, toastjes en hartige snacks.
Minder eten om overeten te voorkomen
Vaak wordt gezegd dat als je wilt stoppen met overeten je ‘gewoon' minder moet eten. Maar misschien herken je wel bij jezelf dat dit super lastig is en dat het je misschien wel een tijdje lukt, maar dat je dit nooit voor langere tijd kunt volhouden.
Misschien herken je wel bij jezelf dat je betere en minder goede fases met eten hebt, maar dat als je eerlijk bent er structureel niet écht iets rigoureus aan je overeet gedrag verandert. Hoe vaak je ook (weer) probeert minder te eten.
Je zult je blijven overeten
De reden dat het je niet lukt om minder te eten is de verslavende werking van de dingen die je eet. Tegen deze werking kun je niet op. Het ligt niet aan jou. Het ligt aan dit type eten: zo lang jij verslavende dingen blijft eten, wil je dit ook steeds weer hebben en steeds in grote hoeveelheden. Dit type eten vermindert jouw remmingen nou eenmaal, daar kun je weinig aan doen. Je zal je dus blijven overeten, als je voedingsmiddelen blijft nemen die een verslavende werking op je hebben.
Maar, mogelijk is stoppen met overeten niet jouw hoogste doel. Mogelijk wil je je gewoon vooral goed voelen, afvallen en/of rust rondom eten ervaren, omdat je denkt dat je dan gelukkiger zou zijn. En je denkt dat stoppen met overeten het middel is om dat geluksgevoel te ervaren. Maar eigenlijk zou je het meer moeten zoeken in het stoppen met het eten van verslavende middelen, waardoor je je niet meer overeet, vanzelf afvalt, rust rondom eten ervaart en je beter voelt. Hier wordt je pas écht gelukkiger van.
First things first
Maar ho, wacht, stop. De stap vóór het stoppen met verslavende voedingsmiddelen is het stoppen met drugs, drank, roken en misschien zelfs met sommige medicijnen. Deze middelen hebben namelijk in meer of mindere mate invloed op onder andere de diepte van jouw hongergevoelens, het (op tijd) voelen van jouw hongergevoelens, het (op tijd)voelen van verzadiging en op hoe makkelijk of moeilijk jij eten verteert.
Als jij bijvoorbeeld regelmatig alcohol drinkt én je (vaak) overeet, doe je er goed aan eerst te stoppen met drinken. Alcohol heeft een grote invloed op hoe je je emotioneel voelt én op je remmingen, de avond zelf maar ook de dag(en) erna. In veel gevallen is alcohol eerst nog) een grotere factor in jouw overeet gedrag, dan (verslavend) eten zelf. Je hoeft dan in eerste instantie niet direct iets aan je eetgedrag te doen, maar vooral aan je drankgebruik, om daardoor indirect je eetgedrag te veranderen.
En ik begrijp dat dit vervelend is om te horen en dat je misschien overweldigd wordt door het idee om te stoppen met bijvoorbeeld drank of sigaretten. Maar goed, je wilt weten hoe je kunt stoppen met overeten en dit is het enige écht eerlijke antwoord op deze vraag.
Op tijd en niet te veel eten
Veel mensen hebben een verstoord eet ritme: het ene moment nemen ze veel te weinig (vaak in de ochtend) en het andere moment overeten ze zich (vaak in de namiddag en avond). Als je geen eten meer neemt met een verslavende werking, kom je langzaam uit deze cirkel en meer richting je natuurlijke (eet)ritme. Je gaat 's ochtends en overdag (ook tussendoor) veel meer eten en 's avonds veel minder. Je eet ritme zal zich langzaam gaan herstellen en je zult merken dat je geen ‘oerhonger’ meer krijg, omdat je dit altijd voor bent.
Omdat je geen voedingsmiddelen met een verslavende werking meer neemt, eet je dus vanzelf op tijd én vanzelf niet te veel. Je voelt gewoon sneller dat je verzadigd bent én je bent ook echt letterlijk sneller verzadigd, omdat je voedzamer eet. Jouw lichaam voelt als het ware dat het genoeg voedingsstoffen binnen heeft en geeft jouw een signaal dat je kunt stoppen. Verslavende voedingsmiddelen bevatten niet genoeg voedingsstoffen om jouw dit signaal te geven. Je blijft constant een knagend gevoel hebben en weer (meer) willen eten.
Stoppen met verslavende voedingsmiddelen
Als je geen verslavende voedingsmiddelen meer eet, zal je vanzelf gaan afvallen of aankomen. Je komt op den duur op de voor jouw functioneren meest optimale gewicht terecht. En je zult merken dat je je veel energieker, lichtzinniger en gewoonweg lekkerder in je vel gaat voelen. Én je bent niet meer constant met eten bezig. Eindelijk rust!
Je eet dan omdat je voelt dat je het nodig hebt, niet omdat je lekkere trek hebt, omdat je denkt iets nodig te hebben of omdat de klok dat aangeeft. Je voelt het echt. Je hebt honger: je eet wat. Je hebt dorst: je drinkt wat. En daarmee gaat een hele grote factor uit je leven veel meer vanzelf, intuïtief. En dat is heerlijk! Wil je weten hoe je precies kunt stoppen met het eten van verslavende (voedings)middelen, lees mijn blog 'methode en tools' voor hoe ik zelf bij mezelf te werk ben gegaan en te werk ga bij de mensen waarmee ik samenwerk. Of scroll naar beneden voor andere levensstijl blogs.