Waarom ben ik zo moe?

Een uitgebloeide, uitgebluste en moeie bloem

Vraag jij je af hoe het komt dat je zo moe bent? Je bent niet de enige, super veel mensen vragen zich af waarom ze moe zijn. In deze blog neem ik je mee in één van de grootste oorzaken van moeheid. En je leest wat je eraan zou kunnen doen, om minder moe te zijn.

Moeheid door ziekte

Moeheid is eigenlijk hetzelfde als het gevoel van afwezigheid van energie. Je hebt nergens puf voor, nergens echt zin in en alles is al snel te veel. Als je wel (gewoon) eet maar je moe voelt, kun je er vanuit gaan dat je wel energie hebt, maar dat de energie die je hebt ergens anders aan besteed wordt dan dat jij graag zou willen. Als je ziek bent bijvoorbeeld, focust jouw lichaam zich vanzelf op beter worden, of jij hier nu tijd voor of zin in hebt of niet. En dat kost je al jouw beschikbare energie.

Als je ziek ben is je energie dus feitelijk niet minder, maar daar waar je energie aan besteedt wordt wel. Je hebt dan bijvoorbeeld geen energie over voor je werk, je partner, je kinderen, sporten of andere dingen. Als je ziek bent heeft je lichaam gewoonweg een hoop te verwerken en gaat in de ‘verwerkingsstand’.

Moeheid door life-events

Naast ziekte kunnen life-events zoals scheiding, ontslag, geboorte, verhuizing of andere dingen die je wereld op z’n kop zetten en veel energie van je vragen. Ook dan is er in je wel energie beschikbaar, maar je gaat ook dan wat  in de 'verwerkingsstand', maar dan is op psychisch gebied. Je moet wennen aan de nieuwe situatie, gaat een periode van verwarring of rouw door en dat is te vergelijken met lichamelijke ziekte: het kost je je beschikbare energie, waardoor je je vaker moe voelt.

Want ook psychische activiteit kan, net als een lichamelijke ziekte, super veel van jouw energie opslurpen. Een dag van nadenken, analyseren en emoties verwerken van een nieuwe situatie is ook echt een work-out te noemen.

Moeheid door levensstijl

Als je zoekt op internet waarom je zo moe bent, vind je al snel antwoorden vinden als ‘door te veel stress, schildklier problemen, problemen op je werk of in je relatie, structureel te weinig slapen, burn-out of depressie’. En dat zou zo kunnen zijn dat jij (één) van deze dingen ook herkent. Maar het kan ook zo zijn dat jij je gewoon moe voelt, zonder aanwijsbare reden van ziekte, life-events of stress.

Wat het ook is, ik durf te zeggen dat in de meeste gevallen moeheid veroorzaakt wordt door levensstijl.

Toxische middelen

Dingen als drugs, alcohol, sigaretten, geraffineerde suiker (comfortfood als chocola, koek, taart, ijs) en te veel zout en vet (kaas, vleeswaren, eten uit pakjes, kant- en klaar maaltijden, chips, snacks, junkfood) is super moeilijk voor jouw lichaam om te verwerken. Stiekem is dit allemaal (in meer of mindere mate) toxisch.

Onbewust en onbedoeld maak je jezelf, door het nemen van deze dingen, steeds een beetje ziek. Je geeft je lichaam namelijk dingen die het eigenlijk van nature niet wil en kan hebben. En dan komt het in de verwerkingsstand: het gebruikt al z’n beschikbare energie om de toxische middelen te digesten en zo snel mogelijk uit je lichaam te krijgen.

Vicieuze cirkel van moeheid

Door toxische middelen in je systeem ervaart je lichaam stress en onrust. Het komt in een structurele overlevings-, verwerkings- of stressstand. Hoe je het ook wilt noemen, vanuit deze stand is zo’n beetje alles wat er nog bij op je pad komt, al snel te veel. Je bent constant moe en alledaagse ‘normale’ dingen zijn je al snel te veel.

Je slaapt slecht, gaat meer piekeren over je leven en wordt hier nog moeier. En waarschijnlijk herken je wel dat als je je moe voelt, je juist de neiging hebt (meer) drugs, drank, sigaretten of bepaald type eten te nemen. Om je weer wat beter te voelen of om even te kunnen ontspannen en je hoofd even uit te kunnen zetten.

Vervolgens heeft je systeem weer super veel energie nodig om deze middelen te verwerken, met weer die moeheid tot gevolg. Langzaamaan wordt heel je systeem uitgeputter en liggen dingen als burn-out of depressie op de loer. Je begeeft je op de ‘slippery slope’ en voelt je steeds meer afglijden.

Googlen tot je het weet

Als je constant moe bent en het maar niet beter wordt, doe je er vaak (met wat je nog aan energie over hebt) alles aan om je beter te voelen. En de meeste mensen gaan net zo lang Googlen totdat ze een antwoord hebben gevonden wat hen op dat moment het beste past: het ligt aan een (nog niet gevonden) lichamelijke ziekte; het ligt aan een life-event of trauma van jaren geleden, wat nog verwerkt moet worden; het ligt aan dingen als ADHD of een depressie. Allerlei experts worden geraadpleegd en alles wordt uit de kast getrokken. Maar wat vaak als laatste overblijft is kijken naar je levensstijl.

Want, zo redeneer je misschien: ‘anderen drinken ook alcoholen die hebben toch nergens last van?’ En ‘echt iedereen eet taart en ijs, maar zij zijn niet allemaal zo moe als ik'. Of: vroeger dronk ik nog veel meer dan nu en at ik alleen maar junkfood, maar ik had super veel energie. Dus levensstijl kan echt niet zo’n grote invloed hebben op hoe moe ik me voel.’

Stop met zoeken

Maar misschien vergis je je? Want super veel (andere) mensen hebben net als jij ook last van moeheid en super veel mensen in Nederland drinken en eten ongezonde dingen. En vroeger had je meer energie, kon je maar doorgaan en op drank en/of junkfood leven, maar toen ging je waarschijnlijk gewoon aan alle kanten je grenzen over. En was je wel moe, maar ging je toch gewoon door. Dat houdt op een gegeven moment in je leven gewoon op. Dan is het op.

Met heel mijn hart wil ik je adviseren om op een gegeven moment in je leven te stoppen met zoeken naar andere oorzaken van jouw moeheid, dan jouw levensstijl. En echt werk te maken van een levensstijl waar je niet alleen minder moe en energieker van wordt, maar vooral ook gelukkiger. En dat kan, met een levensstijl zonder verslavende middelen. Scroll naar beneden voor gerelateerde artikelen.

Hey, ik ben Mirte Hultink

Ik ben premium life coach. Het is mijn missie om mensen mooiere levens te laten leven door het veranderen van je levensstijl of het uitbreken uit verslaving(en). Ik werk op basis van het elimineren van hardnekkige verlangens naar guilty pleasures. Want zonder verlangen stop je écht met drugs, drank of ongezond eten. Bekijk het aanbod van mijn privé coaching hier

Intake

Beantwoord mijn vragen en ik neem binnen 24 uur persoonlijk contact met je op. Heb je direct hulp nodig klik hier.

Mijn site is goed beveiligd en buiten mij kan niemand anders zomaar bij persoonlijke gegevens. En niemand leest mee, ik doe dit onderdeel van mijn bedrijfsvoering alleen. Mijn bedrijf en persoon zijn 100% discreet.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.