Verslavingscoach
3 min
Methode
Verslavingscoaches: wat doen ze wel en wat doen ze niet? En hoe weet je of je goed zit bij een verslavingscoach? In deze blog geef ik je antwoorden op deze vraag én op de vraag wat het verschil is tussen een reguliere verslavingscoach en een premium verslavingscoach.
Type verslaving = type verslavingscoach
Doorgaans wordt er onderscheidgemaakt tussen een middelen- of een gedragsverslaving. Per soort en type verslaving zijn verschillende verslavingscoaches actief. De één richt zich bijvoorbeeld op gokken (één van de gedragsverslavingen) en de ander op drank (één van de middelenverslavingen). En weer anderen op allerlei verschillende verslavingen, van gedrag tot middelen.
Wat doen verslavingscoaches?
Verslavingscoaches helpen jou vaak vanuit hun eigen ervaring met een verslaving, om te stoppen met nemen van middel(en) of van het uitoefenen van bepaald gedrag. Zij richten hun werkzaamheden volledig in het teken van stoppen en het voorkomen van terugval.
Voor een verslaving aan middelen als drugs, drank of pijnstillers wordt vaak gezegd dat eerst een klinische opname nodig is. Na deze opname periode wordt soms de hulp van een verslavingscoach ingezet, om terugval te voorkomen. De verslavingscoach is soms al bij het traject in de (luxe) afkickkliniek betrokken, maar meestal niet.
Gestopt zijn is het hoogste doel
De meeste verslavingscoaches richten zich dus vooral op stoppen en het voorkomen van terugval. Ze richten zich hierin niet op het elimineren van je verlangen naar middelen. Ze hebben vaak zelf ook nog verlangen naar het middel of gedrag wat ze vroeger hadden, maar hebben een manier gevonden om dit verlangen te negeren en er (voor nu) niet aan toe te geven. De meeste verslavingscoaches hebben het idee dat ze de rest van hun leven op hun hoede moeten zijn voor terugval, omdat als je eenmaal verslaafd bent, je altijd verslaafd zal blijven.
Stoppen en gestopt blijven is dan ook vaak het hoogste doel waar je met een verslavingscoach naartoe werkt. En het streven naar dit doel zorgt er vaak ongemerkt en onbedoeld voor dat je in een leven terecht komt, waarbij je als het ware verslaafd raakt aan niet-nemen. Je bent dan steeds bezig met hoe je plekken met triggers of hoe je mensen die nog wel drinken bijvoorbeeld, kunt vermijden.
Constant bang voor terugval
Niet-nemen kan echt een obsessie worden en bij sommige mensen houdt deze obsessie de rest van hun leven aan, nadat zij gestopt zijn met bijvoorbeeld drugs of alcohol. Zij gaan bijvoorbeeld nog jaren nadat ze gestopt zijn of behandeld zijn, elke week naar een meeting met lotgenoten en zijn constant op hun hoede om maar niet terug te vallen.
Dit is een leven wat voor de meeste mensen niet vol te houden is, waardoor de meeste mensen op den duur weer voor de bijl gaan en hun guilty pleasures weer nemen. Ze vinden het leven gewoon saai en niet de moeite waard, doordat ze zichzelf iets ontzeggen, waar ze super veel naar verlangen. En dat is natuurlijk killing.
Reguliere verslavingscoach versus premium
Het grote verschil tussen een reguliere verslavingscoach en mijn premium coaching is meteen ook dit. Mijn premium coaching focust zich op het elimineren van jouw verlangen, waardoor niet-nemen vanzelf gaat. Je raakt niet geobsedeerd door niet-nemen. En je kunt gewoon naar alle feestjes, borrels of diners, zonder getriggerd te worden om zelf ook weer drugs, drank of ongezond eten te nemen. Je verlangt er niet naar, dus neem je het niet.
Het aller hoogste doel van mijn premium coaching is dan ook een transformatie voor jouw leven. Jouw leven gaat echt aan alle kanten beter worden, dan dat het was. En de manier om een beter leven te krijgen is stoppen met verslavende middelen. En het leven kan alleen écht beter worden als je stopt én geen verlangen meer hebt. Want een leven waarin je stopt, maar gekweld blijft worden door verlangen naar guitly pleasure(s), is echt géén beter leven.
Elimineren van je verlangen
Wat je dus zal moeten doen om te zorgen dat je niet verslaafd raakt aan niet-nemen, is je verlangen elimineren. Want als je oprecht geen verlangen meer hebt naar drugs, drank of ongezond eten, neem je het ook echt niet meer. Als jij op zoek bent naar een verslavingscoach, ga dan na of diegene (stiekem) misschien zelf nog verslaafd is aan niet-nemen en zijn of haar verslaving nog niet helemaal achter zich heeft gelaten.
Ga na wat het hoogste doel is van de coaching: een leven hebben waarin je 'gewoon' gestopt bent met het nemen van jouw guilty pleasure? Of een leven waarin je gestopt bent omdat je geen verlangen meer hebt naar jouw guilty pleasure?
Als je met de juiste methode en tools (al dan niet met coaching) stopt, hoef je niet constant bang te zijn om terug te vallen. Je hoeft dan ook geen plekken met triggers te vermijden. Je bent (verlangen)vrij!