Mijn methode en tools

5 min

In deze blog ontdek je hoe mijn methode RESET werkt om je levensstijl blijvend te veranderen of meteen zwaarder woord gezegd: hoe je uit een verslaving kunt komen. Ook deel ik met jou de tools die ik in mijn coaching inzet om mensen vrij van verlangen naar guilty pleasure(s) te maken.

Zelfontwikkelde methode

Met deze zelfontwikkelde methode heb ik anderen en mijzelf succesvol geholpen hun levensstijl te veranderen of uit een verslaving te halen. Het resultaat van mijn methode is een leven waarin je gestopt bent met jouw vroegere guilty pleasure (drugs, drank of ongezond eten), omdat je verlangen ernaar compleet is geëlimineerd. Niet omdat je het op discipline of wilskracht niet meer neemt.

Zonder verlangen zal je jouw guilty pleasure(s) niet meer nemen. Waarom zou je? Je zal dus ook niet meer terugvallen in oud gedrag. Je bent écht vrij!

RESET jouw huidige instellingen

Mijn methode heet RESET, omdat het jouw huidige instellingen aanpakt. Jouw programmering is van nature zo ingesteld dat je allerlei behoeftes en verlangens hebt. En dit moment is jouw huidige programmering zo gesteld dat je bij een behoefte vaak jouw guilty pleasure neemt om deze te bevredigen. Dit kunnen verschillende behoeftes zijn zoals de behoefte aan verbinden met anderen, de behoefte aan seks of de behoefte aan ontspannen.

Met deze instellingen kun je continu een (latent) verlangen naar jouw guilty pleasure(s) ervaren en op het moment dat er dan een trigger of meerdere triggers voorbij komt, wordt je verlangen heviger: je krijgt een echte craving. Je zorgt ervoor dat je dat je de behoefte die bij je opkomt binnen afzienbare tijd bevredigd, door jouw guilty pleasure te nemen. Dit is vaak een automatisch patroon, je bent je niet (altijd) bewust van het verloop van dit ‘riedeltje’ in jezelf.

Het riedeltje

Het helpt om dit riedeltje heel helder te hebben, dus als we kijken naar hoe dit riedeltje precies verloopt, zie je dat het begint met een behoefte of meerdere behoeftes (1) van wat voor aard dan ook. Dan komt er gedurende de dag, week, maand of zelfs jaar, meerdere triggers (2) bij je binnen om je guilty pleasure(s) te nemen. Je ziet anderen bijvoorbeeld drinken. Of je ziet dat het bijna 16 uur is. Of je voelt je afgewezen of verveeld. Of dit allemaal.

Door de opstapeling van triggers én jouw nog steeds onbevredigde behoefte(s) wakkert jouw verlangen naar jouw guilty pleasures langzaamaan aan, waardoor je op den duur een craving (3) krijgt. Daarop volgt uiteindelijk het onvermijdelijke er komt nog ergens een laatste trigger (4) en je neemt jouw guilty pleasure (5). De spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. En soms, wat je misschien kan herkennen, zit er tussen krijgen van een craving en het uiteindelijk nemen van jouw middel een korte of wat langere periode van strijd (3-4).

Een korte periode is bijvoorbeeld als jij een paar minuten overweegt of je nu wel of niet dat eerste biertje opentrekt. En met een lange tijd bedoel ik de situatie waarin jij al bijvoorbeeld 5 jaar op je tandvlees loopt door niet geen drugs te gebruiken of niet te drinken, terwijl je dat eigenlijk wel graag wilt. Je zit dan in een constante strijd over wel of niet nemen en tot dan toe is het je gelukt om niet te nemen.

Resumé:

Stap 1 Behoefte
Stap 2 Triggers
Stap 3 Craving
Stap 3-4 Strijd (eventueel)
Stap 4 Laatste trigger

Stap 5 Guilty pleasure

Het riedeltje stoppen

Als je wilt stoppen met drugs, drank of ongezond eten zal je dit riedeltje ofwel automatische patroon moeten stoppen. Als je 5 (het nemen van guilty pleasure) niet meer wilt, zal je het riedeltje ergens daarvoor moeten stoppen. Als je dan kijkt naar het verloop van het riedeltje 1 > 2 > 3 > 4 > 5 kan je zien dat je het patroon op de verschillende momenten in de reeks kunt stoppen. Bij 1 (de behoefte), 2 (de triggers), 3 (de craving), 4 (de strijd) of 5 (het nemen van jouw guilty pleasure).

Stoppen met nemen (5)

De meest bekende en meest gebruikte manier of methode om te stoppen met guilty pleasures is gewoon proberen niet meer te nemen. Dit gaat over het patroon stoppen bij stap 5 in het patroon.  Je probeert het riedeltje dan als het ware nét voordat het helemaal volbracht is (stap 5), te stoppen. De interne druk om te nemen is dan super groot en het is (bijna) onmogelijk om om op zulke momenten niet meer te nemen en ook nooit meer daarna te nemen. Je hebt het gevoel dat je 'kapot' gaat als je dat doet.

De laatste trigger vermijden (4)

Soms voel je wel dat je emmertje al bijna vol zit. Maar je probeert koste wat kost te vermijden dat je getriggerd wordt om toch voor de bijl te gaan. Je zegt het feestje af. Je vermijdt een conflict. Je haalt jouw guilty pleasure niet in huis. Of je probeert jezelf af te leiden door bijvoorbeeld een boek te gaan lezen. Je doet er alles aan om niet van getriggerd te kunnen worden om jouw guilty pleasure te nemen.

Jezelf behoeden voor cravings (3)

Ook welbekend is het riedeltje proberen te zorgen dat je geen cravings krijgt. Als jij bijvoorbeeld denkt dat je jouw cravings naar junkfood kunt stoppen door gedurende dag op tijd te eten, meer te eten dan dat je gewend bent en goed naar jezelf te luisteren, ben je (soms zelfs obsessief) bezig om jezelf te behoeden voor cravings (later op de dag).

Triggers vermijden (2)

Het vermijden van triggers is ook een super vaak gebruikte manier van het riedeltje proberen te stoppen. Dit is hetzelfde als de laatste trigger vermijden, maar dan een stapje intenser. Je doet dit niet als je emmertje bijna vol is, maar altijd. Preventief. Je besluit bijvoorbeeld om helemaal niet meer naar feestjes te gaan of om geen borrels of diners meer te bezoeken. Je blijft misschien wel zo veel mogelijk binnen, weg van anderen (die nog wel nemen). Alles heb je ervoor over om maar geen triggers te ervaren.

Discipline, wilskracht en terugval

Als je op alle bovenstaande momenten in jouw automatische patroon het riedeltje wil stoppen (dus bij stappen 2 tot en met 5), is er altijd discipline of wilskracht nodig om hierin te slagen. En dat is super moeilijk, je voelt een enorme drang om toch je automatische reactie te geven en het voelt bijna onmogelijk dit niet te doen.


Soms lukt dit wel even om op discipline niet te nemen en sommige mensen lukt het zelfs jaren om op deze manier hun guilty pleasure niet meer te nemen. Helaas verharden deze mensen van binnen, of ze vlakken emotioneel helemaal af, doordat ze een verlangen/behoefte in zichzelf ontkennen en afwijzen. De kans dat deze weggedrukte behoefte op den duur weer naar boven komt is super groot. Het gaat te veel knagen van binnen. Sommige mensen vechten er (jaren) tegen om niet voor de bijl te gaan. Terugval is dus logischerwijs een fenomeen wat vooral bij werken op discipline voorkomt.

Of je nu zelf stopt of met behulp van psychologen, therapeuten of in een verslavingskliniek: bij alle (bij mij bekende) behandelingen wordt deze methode in meer of mindere mate toegepast. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat veel mensen, ook na een behandeling, weer terugvallen in oud gedrag. Dit zegt dus niets over jou of jouw kansen om wél te slagen, maar alles over je aanpak.

Elimineren behoefte (1)

Een (nog) niet zo welbekende manier is het riedeltje echt bij de wortels aanpakken door jouw verlangen of behoefte aan guilty pleasure(s) te elimineren. Maar alleen als je de wortel van jouw automatische patronen weet uit te roeien, zal je volledig ‘genezen’ en je vrij voelen van je verslaving of oude levensstijl. Je zal niet meer getriggerd worden om nog te nemen, waar je ook bent. Echt vrij!

En dit is precies wat mijn methode RESET doet: het zet je terug naar een staat waarbij je geen verlangen meer hebt naar middelen als drugs, drank of ongezond eten. Terug naar je ‘fabrieksinstellingen’. Al lijkt het heel ver weg: ooit was ook jij vrij van verlangens naar jouw huidige guilty pleasure(s).

Hoe word je verlangenvrij

In mijn methode RESET werk je aan verschillende onderdelen, uiteindelijk om jezelf verlangenvrij te maken van guilty pleasure(s), maar met als aller hoogste doel: gelukkiger worden. De onderdelen waarop je werkt zijn:

* Het vergroten van je (zelf)inzicht

* Het vergroten van je lichaamsbewustzijn

* Het vergroten van je gelijkmoedigheid

* Het veranderen van je automatische patronen (riedeltjes)

* Het vergroten van je moed

* Het adequaat bevredigen van je behoeften

* Het oplossen van oude pijnpunten

En dit lijkt zo een overweldigend grote lijst aan onderdelen, maar feitelijk komt het neer op één ding: het vergroten van je eigen wijsheid ofwel intuïtie.

Iteratief proces

Met RESET ervaar je een geleidelijk en iteratief proces. Het is dus geen lineair proces, wat betekent dat je niet ‘ineens’ stopt door één helder inzicht of iets dergelijks, iets waar veel mensen wel op hopen. Het betekent ook dat je niet ineens Cold Turkey gaat stoppen.

Het gaat allemaal veel organischer: je doet wat aan het vergroten van je zelfinzicht, waardoor je nieuwe redenen vindt om te stoppen, waardoor je motivatie hebt om aan het werk te gaan met tools op het vergroten van lichaamssensitiviteit, waardoor je je grenzen en behoeften meer gaat voelen. Waardoor je weerstand naar wat je doet met middelen groter wordt, waardoor je besluit eens een dag of een paar dagen of nog langer niets te nemen, waar je weer van leert hoe het voelt om niet te nemen. Waarna je weer voor de bijl gaat en daar steeds rotter over gaat voelen. Etcetera.

Doordat je beter om kunt gaan met alles wat je voelt, omdat je gelijkmoediger bent ervaar je minder (emotionele triggers) om door te gaan met jouw guilty pleasures. Je hebt het minder nodig. Je gaat langzaam maar gestaag ervaren hoe het is om minder van jouw guilty pleasures te nemen en hoe veel beter en vrijer je je dan voelt. Het begint met een eerste sneeuwvlokje, maar er komen er steeds meer bij en op een gegeven moment begint de sneeuwbal te rollen en is deze niet meer te stoppen. Al zou je terug willen naar een leven mét guilty pleasures, je kán niet meer terug. Je bent het voorbij. Het is geweest.

Tools

De tools die ik onder andere inzet om jouw eigen wijsheid te vergroten zijn (in volgorde van belangrijkheid):

• Vipassana meditatie
• Zelfinzichtvragen
• Yin yoga
• Kat op het spek binden
• TRE of ander werk aan de psoas ofwel traumaspier

Behalve kat op het spek binden kun je deze tools (voor nu) op internet vinden en gaan onderzoeken of deze voor je zouden kunnen werken. Wees kritisch naar wat leraren of experts over deze technieken zeggen, mijn ervaring is dat de meeste de technieken zelf niet diep doorgrond hebben en begrijpen. Maar dat wil niet zeggen dat jij dit zelf niet kunt doen. De technieken zijn goed en werken universeel: maak je niet afhankelijk van een leraar of expert. Focus je op de inhoud van de techniek, niet op de leraar. En ontdek ze zelf, voor jezelf.

In de toekomst zal ik mijn kennis en inzicht over de tools én natuurlijk mijn overkoepelende methode RESET, verder openlijk met je delen. Mijn eerstvolgende manier om dit met je te delen zal in boekvorm zijn. Ik verwacht dat mijn boek RESET eind 2024/begin 2025 klaar zal zijn om aan te schaffen. Tot die tijd zal je het met deze informatie en mijn andere blogs moeten doen. Scroll vooral verder naar beneden voor meer (gerelateerde) blogs.

Hey, ik ben Mirte Hultink

Ik ben premium life coach. Het is mijn missie om mensen mooiere levens te laten leven door het veranderen van je levensstijl of het uitbreken uit verslaving(en). Ik werk op basis van het elimineren van hardnekkige verlangens naar guilty pleasures. Want zonder verlangen stop je écht met drugs, drank of ongezond eten. Bekijk het aanbod van mijn privé coaching hier

Intake

Beantwoord mijn vragen en ik neem binnen 24 uur persoonlijk contact met je op. Heb je direct hulp nodig klik hier.

Mijn site is goed beveiligd en buiten mij kan niemand anders zomaar bij persoonlijke gegevens. Ik doe dit onderdeel van mijn bedrijfsvoering alleen. Mijn bedrijf en persoon zijn 100% discreet. Je ontvangt na je aanmelding ook meteen gratis mijn wekelijkse mails met insight information.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.